Deprem bölgesinde Mor Dayanışma
Maraş depremlerinin 8. günündeyiz. Depremin başladığı ilk günden itibaren çok sayıda sivil toplum kuruluşu, kurum, siyasi parti temsilcisi, belediye ve toplumun birçok kesimi depremzedelere yardım ulaştırmak için seferber oldu.
Bunlardan biri de Mor Dayanışma… Mor Dayanışma Kadın Derneği’nden Cemile Baklacı, depremin ilk gününde İstanbul’un farklı noktalarından toplanan çadır, gıda, hijyen malzemeleri ve lojistik malzemelerini irtibatla deprem bölgelerine gönderdiklerini söyledi. Beyoğlu’nda ofis kurdular.
‘DEPREM BÖLGESİ İLE DAYANIŞMA BİRBİRİMİZLE DAYANIŞMAKTIR’
Mezopotamya’nın haberine göre Baklacı, Beyoğlu ve Kadıköy ilçelerinden Hatay ve Maraş’a bugüne kadar 9 TIR gönderildiğini belirterek, çok sayıda Mor Dayanışma gönüllüsünün Adana, Mersin ve Hatay’da depremzedelerle dayanışmasını sürdürdüğünü bildirdi. Sarsıntı alanından gelen bilgiler doğrultusunda gereksinimlerin belirlendiğini belirten Baklacı, “Yaşama alanı oluşturulmadığı için ihtiyaçlar devam ediyor. Deprem bölgesi ile dayanışma aynı zamanda birbiri ile dayanışmadır. Bu anlamda ihtiyaç paketleri hazırlıyor ve dayanışma çağrısı yapıyoruz. Buradan bölgeye destek sevkiyatını koordine ediyoruz. Gönüllü arkadaşlarımızın birçoğu Adana, Mersin ve Hatay’da çalışıyor. İkinci bir gönüllü ekibi göndereceğiz. Çağrılarımız devam ediyor” dedi.
KADIN DAYANIŞMA ÇADIRI KURULDU
“Deprem bölgesinde devletin yapmadığını halk yapıyor” diyen Baklacı, kadınların dayanışma ağları örerek birlikte güçlü bir eser inşa ettiklerini sözlerine ekledi. Baklacı şöyle devam etti: “Bu anlamda kadınların çalışmaları örnek teşkil ediyor. Bu süreçte farklı geçmişlerden birçok insan bu çalışmanın modülü oldu. Samandağ’da kadın dayanışma çadırı kurduk. Bu çadırın birçok eksiği var ama tecrübe için değerli bir çalışma olmuş. Samandağ’da durum oldukça kötü, rastgele çadırlar yok. Daha çok çadırlar ve barınaklar aracılığıyla bir dayanışma ağı kuruyoruz. Belli bir süre sonra bölgede şiddet olaylarının artacağını biliyoruz. Kadınların daha özel konu ve taleplerinin karşılanmasının acil bir ihtiyaç olarak gündeme geleceğini biliyoruz. Onun için böyle bir kadın dayanışma çadırı kurduk. İsteyen kadınları bu çadıra davetimizi yineliyoruz.”
AFAD’ın başından beri herhangi bir önlem almadığını sahadan aldıkları bilgilerle öğrendiklerini söyleyen Baklacı, “Depremin 8. günündeyiz. Hatay Samandağ’da AFAD’ın henüz gitmediği ve yardım yapmadığı alanlar var. Yine Maraş, Pazarcık ve Elbistan’daki gönüllü üyelerimizden aldığımız bilgi çadırların kurulmadığı ve enkazda herhangi bir çalışma yapılmadığı yönünde. Yine burada devlet yetkililerinin olmadığını öğreniyoruz. Bu, bir cinayetin sorumluluğunu yeniden üstlenmek anlamına geliyor.”
“MÜLTECİLER HEDEF OLUYOR”
Deprem bölgesinde ‘yağmalama’ yoluyla oluşturulan algı ile mültecilerin hedef haline getirildiğine dikkat çeken Baklacı, “Son günlerde aldığımız bilgilere göre çok büyük bir göçmen düşmanlığı var. Devlet ve hükümet, halkın öfkesini göçmenlere yönelterek saldırılara yasal zemin oluşturuyor. Bu akınların öncelikle kadınlara ve LGBTİ+’lara ve halkın emeğine yöneleceğinin sinyallerini gördük. Ne yazık ki korktuğumuz ve şahit olduğumuz şeyleri artık görüyoruz. Şu anda bölgedeki temel sorun konut eksikliğidir. Bu durum kadınlar için özel bir anlam taşır. Kadınlar ve çocuklar için daha sadık bir alan yaratılması gerekiyor. Çadırlar sadece sizi yağmurdan koruyan yerler değil, zamanında oluşturulması gereken inanç mekanlarıdır. Ama şu anda onlar da yok. Bu nedenle çadır alanına ihtiyacımız var. Bu alanların kadınlar ve çocuklar için özel bir anlamı var.”
Depremlerden en çok etkilenen kesimlerin başında kadın ve çocukların geldiğini vurgulayan Baklacı, kadınların yaşadığı önemli sorunlardan birinin de hijyen olduğunu söyledi. Bu sorunun kadınlar için kriz durumu oluşturduğunu belirten Baklacı, “Özellikle ped, ıslak mendil ve hijyen ihtiyaçları için çağrılarımız oluyor. Çocukların maması, kadınların iç giyimi artık temel ihtiyaçlar haline geldi. İlerleyen haftalarda kadınlara yönelik saldırı ve yönelimlere karşı da hazırlıklarımız olacak. Bu nedenle önümüzdeki hafta olası saldırılara karşı nöbet sistemi kurmaya çalışıyoruz” dedi.
Dayanışmaya davetini yineleyen Baklacı, sözlerini şöyle tamamladı: “Hem dayanışma çağrımızı hem de devletin yapması gerekenleri hatırlatıyoruz. Bölgede dayanışmanın devam edeceğini biliyoruz ve devletin yapması ve yapmaması gerekenleri ifşa etmeye ve buradan yine duyurmaya devam edeceğiz.”