Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 90 ülkeden 11 bin 500 arama kurtarma ekibi geldi
Türkiye depremin yaralarını sarmaya çalışıyor…
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen iki depremden etkilenen Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesini ziyaret etti.
Esenler Belediyesi’nin ilçede kurduğu 1500 kişilik konteyner kentte incelemelerde bulunan Bakan Çavuşoğlu, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bakan Çavuşoğlu, depremin ardından yurt dışından gelen kurtarma ekiplerinin büyük bölümünün ülkelerine döndüğünü bildirdi.
“90 ülkeden 11 bin 500 arama kurtarma ekibi geldi”
Ülkemizde sadece Azerbaycan ve Filipin takımlarının bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:
Yurt dışından gelen esasların uyumlaştırmasını da başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızla yapıyoruz. Özellikle büyükelçilerimize ve diplomatlarımıza bu uyumu görevlendirdik. Adana’da iki havalimanı olduğu için 2 büyükelçi ve diğer illere bir büyükelçi görevlendirdik. 90 ülkeden 11.500 arama kurtarma ekibi geldi. Bu sabah itibarıyla Gürcistan ve Özbekistan arama kurtarma ekipleri görevlerini tamamlayarak ülkelerine döndü. Şu anda ülkemizde iki ülke kaldı, Azerbaycan ve Filipinler. Bu nedenle arama kurtarma ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor. 27 ülkeden 30 sahra hastanesi geldi, 10’u geri döndü, 20’si halen faal durumda. Tabii özellikle yurt dışından gelen konteynerlerle kırsal kesimde çadır talebi devam ediyor. Bu çadır ihtiyacını karşılamak için yurt dışından çadır getirilmesi konusunda AFAD ile çalışmalarımız devam ediyor. Bir yandan deplasman, diğer yandan kargo uçaklarıyla 125 bini aşkın çadır geldi, 42 bin civarında da Türkiye’ye nakli için planlar yapıldı. Yurt içinde her yerde konteyner üretiyoruz ama yurt dışından da bulabildiğimiz konteynerleri ülkemize getiriyoruz. Katar’dan 10 bin civarında konteyner gelecek ve gemilerle yola çıkmaya başladılar. Gemilerimiz Süveyş Kanalı’na ulaştı ve birkaç gün içinde gemiler İskenderun limanına varacak. 15.725 konteynerin gelmesi için planlarımızı yaptık.
“AFAD ve Kızılay hesap numaralarına yönlendiriyoruz”
Türkiye’nin yaraların sarılması için dış ülkelerden destek aldığını anlatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
Türkiye’deki tüm uluslararası kuruluşların temeli olan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) başta 4 bin kişilik yaşam merkezi, konteyner ve çadır karma projesi vardı. İskenderun’a ilk etap için malzemeler geldi ve Antakya’da 2 bin 400 kişilik, İskenderun’da 1 600 kişilik merkez kurulacak. Ek NATO ürünleri Salı günü İtalya’dan yola çıkacak. Ayrıca dün NATO ikinci olarak 4.000 kişilik bir yaşam alanı kurabileceklerini söyledi ve sessiz kaldı. Yani rastgele bir üyeden itiraz gelmezse Cumhurbaşkanımızın talimatıyla ilgili yere 4 bin kişilik yaşam alanı kurulacak. Tabii dünyadan mali yardım teklifleri geliyor, ülkelerin resmi taahhütleri var. Türkiye’ye sivil toplum kuruluşlarının ve bu ülkelerin iş dünyasının kampanyalarında yardımcı olmak amacıyla aktarmak istedikleri kaynakları ilgili AFAD ve Kızılay’ın hesap numaralarına yönlendiriyoruz.
“Japonya ilk sırada”
Bakan Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’nin Brüksel’de bir konferans düzenlemek istediğini de belirterek, şu ifadeleri kullandı:
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Dünya Bankası ile de önümüzdeki dönemde nelere ihtiyaç duyulacağını raporluyoruz. Burada özellikle birçok ülkeden kaynak olarak 40 milyon dolar; Japonya ilk sırada. Bize hep ‘Bizimle deprem oldu, siz geldiniz İran-Irak savaşında Tahran’dan vatandaşlarımızı kurtardınız, şimdi sıra bizde’ diyorlar. Aslında baktığımızda bütün dünyanın yardıma koşmasının iki sebebi var. Eşi benzeri görülmemiş bir felaket, boyutunu herkes görüyor, diğeri ise Türkiye, bugüne kadar bir felaketin olduğu yerde, ilk koşan ülke oldu ve bu tüm dünyada böyle oldu. Dolayısıyla bu iktidar gününde herkes Türkiye’ye yardım etmek istiyor.